Werkelijk gratis apps zonder advertenties & beperkingen

Diversiteit aan apps
Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een app voor, zo zijn er apps voor tekstverwerking, het lezen van ebooks, foto’s en videobewerking en het beheren van e-mails. Heb je een Android of IOS-telefoon, dan zijn apps veelal gratis. Maar zoals met alles moet het geld ergens vandaan komen.
Niet écht gratis
Zo is een gratis app eigenlijk nooit écht gratis, op de één of andere manier betaal je hier wel voor. Door het kijken naar advertenties, zijn er functies weggelaten, zijn deze alleen beschikbaar via in-app aankopen of moeten er veel persoonlijke gegevens worden overhandigd. Je komt dus al snel bedrogen uit.
Op het eerste oog
Op het eerste oog lijken deze apps vaak gratis totdat ze zijn geïnstalleerd en je er achter komt dat ze toch volstaan met advertenties of bepaalde functies alleen achter een betaalmuur zitten. Het vinden van een écht gratis app vereist dus het nodige speurwerk. In de officiële app store van Google staan veel leuke apps, maar is het écht een uitdaging om deze zonder beperkingen te vinden.
Alternatieve bronnen
Goede alternatieve bronnen voor het downloaden van Android apps zonder beperkingen zijn bijvoorbeeld websites van de maker van de app zelf of alternatieve appwinkels, zoals F-Droid en Obtainium, hier vind je veel verschillende open-source apps, die nooit reclame of beperkingen hebben.
Mijn verzameling
Hieronder vind je mijn verzameling aan gratis apps uit diverse bronnen. En met gratis bedoel ik dan ook écht gratis, dus zonder advertenties en beperkingen.
Productiviteit
OneNote
Allereerst een bekende van Microsoft, die ook onderdeel uitmaakt van Microsoft Office. En dan heb ik het natuurlijk over OneNote. Zoals de titel doet vermoeden hou je met deze app je notities bij. Maar dat is niet het enige wat deze krachtpatser kan, zo is het mogelijk om afbeeldingen en bestanden in te voegen, audio-opnamen te maken en tabellen te creëren. Een checklist of een boodschappenlijstje behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden door het gebruik van checkboxen.
Met OneNote maak je je eigen notitieblokken, die zijn onderverdeeld in secties en deze weer in pagina’s. Pagina’s kunnen weer worden verdeeld in blokken waarin bijvoorbeeld de tekst, tabellen en afbeeldingen komen te staan. Maar één van de speerpunten is toch zeker wel dat er ook een Windows-versie gratis voorhanden is waarmee de notities in de app kunnen worden gesynchroniseerd.
Joplin
Joplin is net zoals OneNote een notitie-app, je maakt een notitieblok waarin de notities of to-do-lijsten kunnen worden bewaard. Net zoals bij OneNote is er ook een Windows-versie beschikbaar, maar een groot voordeel van Joplin is dat je opslaglocatie zelf kunt kiezen, dit kan lokaal zijn of in de cloud. Zo wordt Microsoft OneDrive, Nextcloud en Dropbox ondersteund, maar ook WebDAV. WebDAV is een protocol dat wordt ondersteund door de meeste cloudopslagdiensten, zoals TransIP, Nextcloud, Box, maar ook door NAS-fabrikanten, zoals ASUSTOR, Zyxel en Synology. Hiermee maak je dus gemakkelijk een verbinding tussen Joplin en de cloud of NAS.
Joplin gebruikt voor de opmaak van tekst de Markdown-standaard, hiermee kan iedere opmaak worden gerealiseerd door het gebruik van opmaakcodes. Tussen deze codes plaats je de tekst zodat deze de juiste opmaak krijgt.
Bijvoorbeeld:
*Schuin*
**Vet**
#Kop1
#Kop2
* Opsomming 01
* Opsomming 02
* Opsomming 01
1. Genummerde lijst 01
2. Genummerde lijst 02
3. Genummerde lijst 03
Voor de meest voorkomende opmaakcodes zijn uiteraard knoppen aanwezig, ontbrekende knoppen kunnen via het tandrad-icoontje worden toegevoegd. Het grote voordeel van opgemaakte tekst met Markdown is dat dit eenvoudig is te converteren naar andere formaten.
Zoals vandaag de dag gebruikelijk is in veel apps, kan ook Joplin gebruikmaken van spraak naar tekst en behoort het maken van een tekening en rekenkundige formules tot het arsenaal van mogelijkheden.
Joplin is uit te breiden met plug-ins, zowel de desktopversie als de app, al is de ondersteuning in de app nog wel in de beta-fase. Een plugin is trouwens een klein programma dat kan worden geïntegreerd in een ander programma om zo de functionaliteit uit te breiden. Ben je nu een fervent Evernote of OneNote gebruiker, dan is het mogelijk deze notities te exporteren naar het ENEX-formaat. Deze kunnen vervolgens weer worden geïmporteerd in Joplin.
PDFGear
Een gratis pdf-editor zonder reclame en beperkingen is buitengewoon moeilijk te vinden. Als je denkt écht een gratis app te hebben gevonden dan kom je vaak toch nog bedrogen uit, of het zit vol met reclame of er zitten beperkingen in, zoals een watermerk, beperkt aantal documenten die kunnen worden bewerkt of bepaalde functies waarvoor moet worden betaald. Wil je geen advertenties of uitgeschakelde functies kunnen gebruiken, dan blijft het meestal niet bij een eenmalige aanschafprijs, maar zit je vast aan een abonnement.
PDFGear is daarentegen helemaal gratis, zonder verborgen beperkingen. Het is naast een pdf-reader ook een volwaardige editor, zo kun je een pdf converteren naar een DOC(X) (Microsoft Word), XLS(X) (Microsoft Excel), PPTX (Microsoft PowerPoint), JPG en PNG (Afbeelding) en RTF (Tekst). Daarnaast behoort het annoteren en bewerken van tekst ook tot de mogelijkheden, zo kan tekst worden gearceerd, verwijderd of aangepast. Een afbeelding toevoegen? Geen probleem.
Niet tevreden met de indeling, dan verander je deze gewoon door de pagina’s in de juiste volgorde te slepen. Overbodige pagina’s kunnen overigens met een tik worden verwijderd. Zelfs stempels en het ondertekenen wordt ondersteund door PDFGear. Zo kan er worden gekozen uit verschillende kant en klare stempels, maar zelf ontwerpen behoort ook tot de mogelijkheden. Dat kan door middel van het invoeren van tekst, door zelf iets met de hand te tekenen of een bestaande afbeelding in te voeren. Het ondertekenen van een document kan overigens op dezelfde manier.
Microsoft Lens
En nog een telg van Microsoft, namelijk Microsoft Lens. Hiermee wordt je telefoon omgetoverd in een mobiele scanner. Je richt de camera op een document en Lens detecteert automatisch het document en maakt hiervan een uitsnede. Niet tevreden? Dan kan je deze finetunen door het kader te verslepen. Ditzelfde principe geldt overigens ook voor een whiteboard, visitekaartje en een foto die ook worden ondersteund. Naast het vastleggen van bovenstaande is er de optie Acties, waarmee je tekst en tabellen uit een document kunt halen. Het voorlezen van gescande tekst behoort daarnaast tot de eerder genoemde mogelijkheden. Last but not least kunnen contactpersonen vanaf bijvoorbeeld een visitekaartje worden herkend en is een ingebouwde qr-code-scanner aanwezig.
Eenmaal iets gescand, dan is er een ruime keuze uit bestandsformaten en opslaglocaties, zo is er de keuze uit PDF, Word (OCR (Optische Karakterherkenning: tekst uit het document wordt als bewerkbare tekst opgeslagen) en PowerPoint. Qua opslag zijn er twee mogelijkheden: Microsoft OneDrive en de Lokale Galerij op de telefoon.
Google Lens
Ondanks dat “Lens” onderdeel uitmaakt van de benaming van de app heeft deze toch een heel andere functie dan Microsoft Lens. Met Google Lens maak je namelijk een foto van een object, dit kan bijvoorbeeld een document, een verkeersbord of een bedieningspaneel zijn met daarop tekst. Indien deze tekst in een vreemde taal is, vertaald Lens dit voor jou op het object zelf, het wordt als het ware over de originele tekst heen geprojecteerd.
Daarnaast wordt tekst op een object, bijvoorbeeld een bladzijde uit een boek, herkend en gearceerd, zodat je het simpelweg kunt kopiëren en plakken naar je favoriete programma, zoals Word of OneNote. Toch wel de meest uit het oog springende functie is het zoeken naar een object in de gemaakte foto. En de resultaten mogen er zijn!
Verkennen
Cx File Explorer
Cx File Explorer is een uitgebreide bestandsverkenner voor Android, zeg maar de Android variant van Windows Verkenner. Niet alleen struin je door de bestanden op je telefoon, maar ook op Google Drive, OneDrive, Dropbox of Box, dit scheelt natuurlijk al weer de installatie van vier aparte apps. Daarnaast is het mogelijk om verbindingen op te zetten via je Lokale Netwerk, SMB, FTP, SFTP en WebDAV.
Net zoals in Windows Verkenner ontbreekt een Prullenbak niet, zodat weggegooide bestanden eventueel nog kunnen worden hersteld. Een ingebouwde Image viewer, Video Player, Music Player en Text Editor zijn ook aanwezig.
Amaze
Met Amaze haal je een uitgebreide bestandsverkenner voor Android in huis. Zo wordt niet alleen lokaal bladeren door je telefoon ondersteund, maar ook op afstand via SMB, FTP en SFTP. Helaas worden verbindingen met cloud opslagdiensten zoals Google Drive, Dropbox en Microsoft OneDrive niet ondersteund.
Niet alleen struin je door je bestanden heen, maar biedt deze app extra opties, zoals het coderen en uitpakken van bestanden en een ingebouwde applicatiebeheerder waarmee apps kunnen worden geïnstalleerd, verwijderd en gebackupt. Ook behoort een FTP-server tot de mogelijkheden, zo kan iedereen met toegang tot deze server bladeren in jouw bestanden. Met WiFi P2P kun je via WiFi snel bestanden uitwisselen met anderen met dezelfde app, Analyse Storage is een programma waarmee je je telefoon weer vrij maakt van rotzooi. Beide functies vereisen wel de installatie van het Plugin pakket en een zelf te kiezen vrijwillige bijdrage indien je langer dan 20 dagen hiervan gebruik wilt maken.
Media
VLC
VLC is een oudgediende als het gaat om het afspelen van video’s. Een echte allesvreter, of het nu gaat om een gangbaar of een exotisch formaat, VLC speelt het allemaal. Bijkomend voordeel is dat deze Player open source is, dus geen reclames en andere beperkingen, daarnaast ben je verzekerd van regelmatige updates.
Met VLC speel je naast lokale video’s ook video’s op afstand, ook wel streams genoemd. Ben je van plan een leuke film te kijken in een vreemde taal dan is een ondertiteling ook wel handig, ook dit is geen enkel probleem voor VLC. Is de ondertiteling niet duidelijk genoeg, dan kan dit zelf worden aangepast door een achtergrond te kiezen en de grootte aan te passen. Zit je net klaar voor een leuke film, maar ben je de taal niet machtig, selecteer dan gewoon het audiospoor in je eigen taal (indien aanwezig).
VLC speelt naast video ook audiobestanden af, deze kunnen worden geordend in afspeellijsten. Verschillende aspect ratio’s kunnen worden gekozen tijdens het afspelen van een video: Schermvullend, 16:9, 4:3, Centreren, Best passend en Passend op scherm. Écht handig is dat je door links in het scherm, tijdens het afspelen van een video, naar boven of beneden te vegen de helderheid aanpast. Dit geldt ook voor het volume, maar dit doe je dan aan de rechterkant van het scherm.
Kies je in Instellingen voor Afspeelsnelheid dan heb je de keuze om de video langzamer dan wel sneller af te spelen. Ook het afspelen in een pop-up venster wordt ondersteund door VLC, dat geldt ook voor het maken van een screenshot en Volumeboost waarmee het volume twee keer zo hard kan.
VN – Video Editor
Eenmaal een video geschoten, dan wil je deze waarschijnlijk nog wel even opleuken: clips samenvoegen, een muziekje eronder en verfraaien met verschillende effecten. Zo zijn er legio video editors voor Windows, maar dat is vaak zo’n gedoe als de filmpjes op je telefoon staan. Nu zijn er ook veel editors voor Android en IOS, maar bijna altijd met veel advertenties en beperkingen.
Wil je van de écht nuttige functies gebruikmaken dan betaal je meestal een hoge prijs en steeds vaker zit je vast aan een abonnement, wat uiteindelijk nog duurder is. Écht gratis en zonder beperkingen is er bijna geen één te vinden, op VN Video Editor na. Nu moet ik eerlijkheidshalve wel vermelden dat ook in deze app enkele beperkingen zitten, maar die zijn mijns inziens verwaarloosbaar. Zo kun je in de gratis variant 100 projecten tegelijk open hebben staan, dit is echter makkelijk te voorkomen door zo nu en dan projecten te sluiten waarvan al een video is geëxporteerd. Wat mij daarnaast ook opviel is dat enkele effecten (gemarkeerd met een kroontje) alleen in de betaalde variant beschikbaar zijn, maar dit zijn er maar enkele.
VN Video Editor is erg uitgebreid, zo kun je naast het knippen en plakken van clips, ook beelden of delen daarvan wazig maken, audio en ondertiteling toevoegen, slow motion toepassen, beelden draaien en bijsnijden. Ook wordt het exporteren van video in 4K en verschillende aspect ratio’s, waaronder die van TikTok en YouTube, ondersteund. Uiteraard wordt de geëxporteerde video zonder watermerk opgeslagen wel zo belangrijk.
Open Camera
Ben je toe aan wat meer uitdaging als het gaat om fotograferen? Dan is Open Camera de ideale keuze. Met deze app zet je je camera naar je hand door de uitgebreide instellingen die je ter beschikking staan. Zo ondersteund Open Camera geavanceerde instellingen als scène modi, kleureffecten, witbalans, ISO, belichtingscompensatie/vergrendeling, maar ook een automatische waterpas, timer met spraak aftelling, ruisonderdrukking en Geotagging waarnaast de GPS-coördinaten ook de kompasrichting en de Yaw (rotatie van de camera rond verticale as, dus van links naar rechts draaien), Pitch (rotatie van de camera rond horizontale as, omhoog en omlaag kantelen) en Roll (rotatie van de camera rond voorwaartse as, dus van links naar rechts kantelen).
Ook het fotograferen in RAW-formaat is mogelijk, mits de telefoon dit ook ondersteunt. Staat er geen optie in het menu om in RAW te fotograferen, dan moet je zeer waarschijnlijk de optie Camera2API inschakelen, deze is te vinden in de Instellingen onder Camera API. Het schieten van panorama’s behoort ook tot de mogelijkheden, leuk weetje is dat je er voor kunt kiezen om de originele beelden waaruit een panorama bestaat apart op te slaan of de uiteindelijk panoramafoto onbewerkt te bewaren, dus zonder dat deze is bijgesneden.
Open Camera is niet alleen bij uitstek geschikt voor fotograferen, maar ook qua video is dit een topper. Zo kun je tot 4K (afhankelijk van de maximale resolutie van de camera) filmen bij verschillende bit- en framerates, waarbij met de bitrate de kwaliteit ingesteld kan worden en met de framerate het aantal frames (beelden) per seconde. Wil je graag bepalen in welk formaat de video wordt opgeslagen? Dan heb je de keuze uit MPEG 4 (H264), MPEG4 (HEVC), 3GPP en WEBP (geen audio). Bij veel wind of lawaai kan de opname van geluid een storende factoor zijn, daarom is het mogelijk om een externe microfoon aan te sluiten, een voorinstelling te kiezen (Optimised for voice calls en Optimised for voice recognition) of het opnemen gewoon uit te schakelen.
Navigatie
HereWeGo
Navigatieapps zijn er in allerlei soorten en maten, de meest bekende zijn toch wel Google Maps en TomTom, met het grote verschil dat Maps gratis is en TomTom niet. Echter bespaar je bij TomTom wel op datakosten aangezien de kaarten offline worden gebruikt, voor file- en flitsinformatie heb je overigens wel een mobiele verbinding nodig.
Maar het kan altijd beter en uiteraard goedkoper. Met de app Here WeGo kun je kiezen om on- of offline te navigeren. Bij het offline navigeren moeten eerst de kaarten worden gedownload van de te bezoeken landen. Deze kaarten zijn in verschillende weergaven beschikbaar: Standaard, Satelliet, Verkeer, Openbaar vervoer, Terrein, Herkenningspunten en 3D.
Naast voorgaande mogelijkheden is het mogelijk om het soort vervoer te kiezen, zoals met de auto, fiets, motor, lopen of openbaar vervoer. Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken zijn: waarschuwingen voor flitsers, meldingen van verkeersborden, zoals voorrangs-, stopborden en scherpe bochten en waarschuwingen voor snelheidslimieten. Veel informatie betreffende de reis wordt getoond op een voortgangsbalk, zoals de startlocatie, de bestemming, eventuele tussenstops en verkeersinformatie. Wat vandaag de dag zeker een must is, is dat Android Auto wordt ondersteund door de app, zodat deze op het infotainmentsysteem van de auto kan worden weergegeven.
Waze
Een vreemde eend in de bijt onder de navigatie-apps is Waze. Het idee achter deze app is dat het van gebruikers voor gebruikers is. Dat wil zeggen dat de gebruikersgemeenschap de app onderhoudt, dus de kaarten bijwerkt, files, ongelukken en flitsers doorgeeft. Waze maakt navigeren leuk, zo kun je zelf het voertuig pictogram kiezen, waarbij je de keuze hebt uit legio iconen, zoals een auto, bus of motor. Ook het personaliseren van de navigatiestem is mogelijk, zo kun je bijvoorbeeld je eigen stem gebruiken.
Andere handige opties zijn het van tevoren plannen van de route, koppelen aan de agenda (aan de hand van afspraken wordt dan de route bepaald). Daarnaast krijg je te zien wanneer je het beste kunt vertrekken van je locatie in verband met drukte. Door je locatie te delen met vrienden of familie kunnen zij zien waar je je op de route bevindt. Reis je veel naar vrienden of familie, dan kunnen de adressen hiervan makkelijk worden geïmporteerd vanuit WhatsApp. Niet geheel onbelangrijk is dat Waze Android Auto ondersteunt.
Magic Earth
Net als Waze is Magic Earth een navigatie-app met veel leuke extra’s die je niet zo snel in een soortgelijke app zult vinden. Zo biedt deze app offline navigatie en wordt er geen data van je bundel weggesnoept. Naast navigatie is er ook een ingebouwde dashcam, deze start automatisch wanneer je begint te rijden, te herkennen aan het rustig knipperende rode icoontje in de linkerbovenhoek. Zelfs ADAS, oftewel Advanced Driver Assistance System, wordt ondersteund, dit houdt in dat de videobeelden realtime worden geanalyseerd om nuttige waarschuwingen te geven, zoals het wisselen van rijstrook en het te dicht op een ander voertuig rijden.
Geen adres? Geen nood, het invullen van de lengte en breedtegraad wordt ook ondersteund, evenals het invoeren van een GPX-route, deze kun je overigens ook opnemen om later terug te kijken. Een leuke functie is het head-up display, waarmee je het scherm van je telefoon op de binnenkant van de voorruit projecteert. Dit werkt natuurlijk alleen in het donker. Uiteraard ontbreekt de ondersteuning voor Android Auto niet.
Beveiliging
Keepass2Android
Een groot gedeelte van je leven breng je tegenwoordig online door. Allemaal leuk en aardig, maar de keerzijde is dat je bijna overal een account voor nodig hebt. En je raad het al, daarbij horen ook een gebruikersnaam en wachtwoord. Het onthouden van al deze gevoelige informatie is niet te doen, daarom zijn daarvoor ook wachtwoordbeheer-apps in het leven geroepen. Daar kleven vaak nogal wat nadelen aan: is de app te vertrouwen, worden er advertenties getoond, moet je ervoor betalen (eenmalig of een abonnement) of zitten er in de gratis versie uitgeschakelde functies die alleen in de pro-versie geactiveerd zijn.
Een volledig gratis wachtwoordmanager is Keepass2Android, deze app is open source. Wat inhoud dat de app gratis is, zonder advertenties en beperkingen en wordt ontwikkeld door een groep ontwikkelaars zonder winstoogmerk. Dat zijn natuurlijk grote voordelen ten opzichte van reguliere apps waarbij je nog maar moet afwachten of deze gratis blijven, geen beperkingen krijgen of dat ze geen persoonlijke informatie doorverkopen. Open source programma’s staan bekend om hun veiligheid en doorontwikkeling, zo kun je erop vertrouwen dat er nog lang nieuwe versies worden uitgebracht.
Zo ook Keepass2Android die overigens ook voor Windows beschikbaar is onder de naam KeePass Password Safe. Ondanks dat beide programma’s verschillen qua naam kunnen ze hetzelfde type database overweg. Zowel Keepass2Android als KeePass Password Safe ondersteunen automatisch invullen en het automatisch genereren van wachtwoorden. Inloggen gaat doormiddel van een zelfverzonnen wachtwoord, wachtwoordbestand of vingerafdruk.
Exporteren van de database met wachtwoorden behoort tot de mogelijkheden, maar makkelijker is het synchroniseren hiervan met een cloudopslag, zoals Google Drive of Dropbox. Wil je de categorieën en records nog meer verduidelijken, dan kan je met KeePass Password Safe voor Windows ook icoontjes toevoegen. Een goede bron van héél veel verschillende icoontje is Icon Archive.
Toezicht
MY Data Manager
Bespaar met My Data Manager door binnen je bundel te blijven. Tijdens het aanmaken van een nieuwe Databundel (Plan) is er de keuze uit een Standaard bundel, Gedeelde bundel en Roaming bundel (bundel die ook in het buitenland gebruikt kan worden). Hierna zie je een onderverdeling van drie tabbladen: Mobiel, WiFi en Roaming. Ook per app wordt de data inzichtelijk gemaakt per uur, dag, week of maand. Het is overigens mogelijk om meerdere databundels, waaronder ook prepaid, aan te maken.
Erg handig is de categorie Geschiedenis waarmee in een grafiek duidelijk wordt gemaakt wat je verbruik is geweest via Mobiel, WiFi of Roaming. De meest gebruikte functie van My Data Manager is toch zeker wel de alarmeringen die je kunt instellen. Zo zijn er al alarmen ingesteld wanneer je 90% van je bundel hebt bereikt, wanneer je de factuur van je provider ontvangt, maar ook een alarm op basis van een voorspelling, afgeleid van je verbruikte data. Daarnaast kun je uiteraard zelf alarmen ingeven.