Transactiekosten Ethereum (Ethers & Tokens) uitgelegd

Ethereum-logo.

Bitcoin en de altcoins

Naast Bitcoin zijn er duizenden andere munten te koop, de zogenaamde altcoins (alternatieve munten). Populaire altcoins hebben een grote marketcap, oftewel de totale waarde van een specifieke munt, die wordt berekend door alle munten die in omloop zijn x de huidige koers. Deze staan hoog in de ranking van CoinmarketCap. CoinmarketCap is een website waarop je de gemiddelde koersen van alle cryptomunten, die genoteerd zijn aan crypto beurzen wereldwijd, kunt bekijken. Zo ook de op een na grootste, Ethereum (ETH). Eigenlijk is Ethereum niet de munt, maar het platform waarop de munt, de Ether wordt verhandeld.

Ether

De Ether is de standaard cryptovaluta die wordt gebruikt op de Ethereum blockchain. Net zoals reguliere valuta, zoals de Euro of Dollar, die opgedeeld wordt in centen, dubbeltjes en kwartjes kun je ook de Ether weer onderverdelen in kleinere eenheden: Wei, KWei, MWei en GWei. Het verschil met reguliere valuta is wel dat de eenheden waarin de Ether wordt opgedeeld véél kleiner zijn. Dat moet ook wel, de waarde van cryptovaluta is nogal volatiel (bewegelijk). Zo was de Ether in de beginjaren nog maar enkele Euro’s waard terwijl hij vandaag de dag een waarde van €2010 vertegenwoordigt.

Ether-centen

Om toch een deel te kunnen kopen zonder je spaargeld aan te breken is de Ether onderverdeeld in Wei, zeg maar de Ether cent. Een Wei is gelijk aan 1.000.000.000.000.000.000 (triljoen) delen Ether. Ter vergelijking met Bitcoin, deze wordt onderverdeeld in 100.000.000 (honderd miljoen) Satoshi, de Bitcoin cent. 1000 Wei noem je een Kwei, 1.000.000 Wei een Mwei en 1.000.000.000 een Gwei en ga zo maar door.

Onderverdeling Ether

Eenheid Waarde in Wei Waarde in Ether
Whey 1 0.0000000000000000001
Kwei 1000 0.000000000000001
Mwei 1.000.000 0.00000000001
Gwei 1.000.000.000 0.000000001
Ether 1.000.000.000.000.000.000.000 1

Klein instappen

Ondanks dat de koers van een Ether op het moment van schrijven ongeveer €2010 is, is het toch mogelijk om van eventuele koersstijgingen te profiteren door bijvoorbeeld een deel te kopen, een Ether is immers onder te verdelen in Wei. Voor het aankopen van Ether betaal je doorgaans een kleine fee van 0,2 tot 1,5% van de orderwaarde aan de beurs of broker. Koop je je Ether op een beurs dan belanden je gekochte Ethers in de Ether wallet van de beurs, maar zodra je deze van de beurs naar je eigen wallet verstuurt, bijvoorbeeld op je telefoon, dan krijg je te maken met de transactiekosten op de Ethereum blockchain. Deze zijn op dit moment aan de hoge kant, namelijk 151 Gwei, oftewel 0,003171 ETH ($7,70) per transactie. Deze transactiekosten fluctueren nogal, dus het loont zeker de moeite om de kosten in de gaten te houden op BitInfoCharts.

Tokens

Het revolutionaire aan Ethereum is niet alleen dat Ethers op de blockchain bestaan, maar dat er ook zogenaamde slimme contracten op staan. Het woord slim verwijst naar het feit dat deze contracten programmeerbaar zijn. Een slim contract genereert tokens, dit kan van alles voorstellen: een aandeel, een contract, maar ook cryptovaluta. Iedereen met een beetje ervaring in programmeren kan dus zijn eigen cryptovaluta programmeren op de blockchain van Ethereum. Er zijn dus twee verschillende types munten op de Ethereum blockchain: de standaard munt Ether, die ook wel een coin genoemd wordt, en de munten die door slimme contracten worden gegenereerd, ook wel tokens genoemd. Tokens worden ook wel omschreven als ERC20-tokens. ERC20 is een protocol, oftewel een verzameling regels waaraan elke token moet voldoen. Zo staat hierin vermeld hoe de token kan worden verstuurd, hoe transacties worden goedgekeurd en hoeveel er in omloop zullen zijn.

Voorbeelden

Enkele bekende voorbeelden zijn Uniswap (UNI), Chainlink (LINK) en Chillz (CHZ), deze staan overigens gewoon genoteerd op de cryptobeurzen wereldwijd. Deze tokens worden opgeslagen in hun gelijknamige eigen wallet, maar doordat deze tokens op de blockchain van Ethereum staan kunnen ze ook gewoon in een Ether wallet worden bewaard. Trouwens, een specifieke token wallet, zoals die voor Uniswap (UNI), Chainlink (LINK) en Chilz (CHZ) maakt ook gewoon gebruik van een Ether-adres. Elke wallet genereert een adres, (te vergelijken met een bankrekening) waarop de Ethers, maar ook de tokens gestort kunnen worden. Door het Ether adres in te vullen op de website EtherScan zie je niet alleen alle Ether transacties die je ooit hebt gedaan, maar ook de tokens die naar dit adres zijn gestuurd.

Transactiekosten

Hogere transactiekosten

Een nadeel van deze tokens is dat bij het versturen hiervan hogere transactiekosten worden gerekend dan voor het versturen van Ethers. Dit heeft te maken met de GAS-limiet, dus de maximale rekenkracht die je wilt gebruiken. Deze ligt doorgaans een stuk hoger dan die van de Ether. Zo wordt over het algemeen een GAS-limiet van maximaal 21.000 GAS gerekend voor de Ether terwijl dit voor tokens meerdere malen hoger kan liggen. Dat deze limiet hoger ligt komt doordat een token doorgaans meer rekenkracht, dus meer GAS, vergt om te valideren. Tussen de transactiekosten van de verschillende tokens zit vaak ook verschil, dat heeft te maken met voorgaande reden, maar ook met het feit dat de ene token populairder is dan de ander. Daardoor kunnen de miners (diegenen die de transacties valideren) de transactiekosten laten stijgen, het is immers een kwestie van vraag en aanbod.

Niet uitgevoerde transacties

Voor zowel de transactiekosten van de Ether als voor de tokens geldt dat te lage transactiekosten kunnen resulteren in een niet uitgevoerde transactie, de Ethers of tokens worden dan niet verzonden en blijven in de wallet. Echter, de transactiekosten ben je wel kwijt. Let dus goed op! Bij het verzenden van de Ether en tokens berekenen de meeste wallets automatisch de transactiekosten voor je. Houd er trouwens ook rekening mee dat er genoeg saldo op je wallet staat om de transactiekosten te kunnen betalen. Een goede software wallet voor je pc is Exodus, deze berekent automatisch de transactiekosten en heeft een ingebouwde functie om de ondersteunde crypto’s te converteren.

Berekenen transactiekosten

GAS

GAS is een eenheid die de rekenkracht uitdrukt die nodig is om een transactie te valideren (keuren) op de Ethereum blockchain. Zodra je Ethers of tokens verstuurt naar iemand anders zijn wallet, je eigen wallet of naar de wallet van een beurs vergt dat een bepaalde hoeveelheid aan rekenkracht, uitgedrukt in eenheden GAS. Om de transactiekosten te berekenen vermenigvuldig je het aantal GAS wat benodigd is voor het versturen van Ether of een bepaalde token met de GAS prijs en geef je hierbij een GAS limiet op zodat niet al je Ethers kunnen worden verbruikt voor de transactie. Overigens geven de meeste wallets een voorstel van deze kosten om het niet al te ingewikkeld te maken.

GAS price

De GAS prijs is de prijs die de gebruiker per eenheid GAS wil betalen voor de transactie. Doordat de koers van de Ether nogal kan fluctueren heeft dat direct effect op de GAS prijs, deze wordt immers uitgedrukt in GWei (0,000000001 Ether). Enkele jaren geleden, toen de koers een stuk lager lag dan in 2021, betaalde je nog geen halve Dollar voor een transactie. Dat is nu wel anders met transactiekosten variërend van $6 tot $10.

GAS limiet

Na het instellen van de GAS prijs moet de limiet van het aantal GAS eenheden worden bepaald. Doe je dit niet dan zou je wel eens thuis kunnen komen van een koude kermis. De GAS limiet bepaalt namelijk hoeveel GAS er maximaal verbruikt kan worden, doordat het aantal eenheden GAS x GAS prijs de transactiekosten vormt, voorkom je door het instellen van deze limiet dat de kosten niet de pan uit rijzen. Een handig hulpmiddel voor het omrekenen van Wei naar Ether en andersom is deze calculator.

Inzicht in transactiekosten Ether

Op de website Eteherscan kun je o.a. je transactiekosten berekenen met de Ethereum Gas Tracker. Hier zie je de te verwachten transactiekosten voor Ether-transacties onderverdeeld in Low (Lage kosten), Average (Gemiddelde kosten) en High (Hoge kosten). Hoe hoger de kosten, hoe sneller de transactie wordt verwerkt. Ook de transactiekosten van de slimme contracten staan hier vermeld, zo zijn deze doorgaans een stuk prijziger dan een transactie met Ether, dat komt doordat zo’n transactie complexer is van aard.
  1. Low geeft de snelheid aan weermee de transactie zal worden voltooid. Kies je voor de transactiekosten die hierbij horen, namelijk 37 gwei per eenheid GAS, dan zal je het langst moeten wachten.
  2. 37 Gwei zijn de transactiekosten per GAS-eenheid, je vermenigvuldigt dus het aantal Gwei met het aantal Gas, Aantal Gwei × Aantal GAS = Totaal Transactiekosten.

Deze 37 Gwei zijn opgebouwd uit twee componenten, namelijk de Base (Base fee – basisvergoedingen Priority (Priority fee of Tip – Prioriteit vergoeding of Fooi), die een regel lager staan vermeld, dus Base + Priority = Aantal Gwei.

  1. De Base fee (basisvergoeding) en Priority (Prioriteit vergoeding). Tezamen vormen zij het totaal aantal Gwei (regel 2). De Base is de basisvergoeding die door het Ethereum netwerk wordt bepaald en continu wordt bijgesteld. De Priority geef je zelf op, dit is namelijk een soort van fooi en is tevens de vergoeding voor de miners die de transacties valideren, oftewel goedkeuren.
  2. Het totaal aantal Gwei (regel 2) omgerekend naar Dollars en de bijhorende transactietijd.

Difference in transaction costs

Below you see two screenshots of the transaction costs of Ether, the left one was taken on February 28, 2022 and the right one on March 11, 2022. If you compare the transaction costs, you immediately notice the difference. These have increased on March 11 compared to February 28. This has everything to do with supply and demand. When it is busy, many transactions are made, so demand will go up and costs will rise.

Uitleg opbouw transactiekosten op EtherScan.
De verwachte Ether-transactikosten
Transactiekosten van laag naar hoog op EtherScan op 28 februari 2022.
Lagere transactiekosten Ether op 28 februari 2022
Transactiekosten van laag naar hoog op EtherScan op 11 maart 2022.
Hogere transactiekosten Ether op 11 maart 2022

Inzicht in transactiekosten Slimme contracten

    1. Onder Action staan de slimme contracten van het Ethereum netwerk, zoals ERC20, Uniswap V2 en ERC721. Elk contract heeft zijn eigen unieke toepassingen, zo wordt ERC20 gebruikt voor het uitgeven van tokens (digitale munten) en ERC721 voor NFT’s.
    2. Met Low wordt je ERC20-transactie het minst snel verwerkt, je zult dus wat langer moeten wachten.

      Voorbeeld: Verzend je bijvoorbeeld ERC20-tokens van een wallet bij een beurs, zoals Bitvavo, naar je privé wallet op je laptop of telefoon dan heeft dat waarschijnlijk geen haast en zou je voor Low kunnen kiezen.

    1. Heb je wat meer haast, kies dan voor Average, hiermee wordt de transactie met een gemiddelde snelheid verwerkt.

      Voorbeeld: Wil je je ERC20-tokens verkopen op een beurs, zoals Bitvavo, en is het een rustige beursdag dan heeft dat natuurlijk wel enige haast.

    1. Moet het echt snel gebeuren, dan kies je voor High.

      Voorbeeld: Knalt de koers naar beneden, dan wil je je geliefde ERC20-munten natuurlijk zo snel mogelijk verkopen.

  1. Uniswap is een protocol voor een gedecentraliseerde cryptobeurs.
  2. ERC721 is een protocol dat wordt gebruikt voor NFT’s (digitale unieke kunstwerken).
Geschatte transactiekosten van verschillende slimme contracten op EtherScan.
Transactiekosten Slimme contracten

Inzien van je eigen transacties

Opvragen van je transactie

Op de website Etherscan kun je naast de verwachte transactiekosten ook alle transacties volgen die op de blockchain van Ethereum worden gedaan, waaronder die van jezelf. Alle transacties die ooit zijn gedaan op deze blockchain kun je hier raadplegen, niet alleen Ether-transacties, maar ook die van de slimme contracten. Op het moment dat je een transactie doet, bijvoorbeeld  door Ether van de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo naar je eigen privé wallet te sturen, kun je dit terug vinden op Etherscan.

Transactie-id

Je geeft dan in het zoekveld het Transactie-id (Transaction Hash) (0x23bb8c481a3bbb878b97300a38d7c0992fa2249348608d4297eb3c1803939262) in waarmee je direct de transactiegegevens opvraagt. Elke transactie heeft namelijk een unieke id waaraan je deze kunt herkennen.

Ether-adres

Je kunt ook het Ether-adres (0x434510b5fbf31f8581c23447a531baef55746af1) opgeven waar je Ethers naar toe zijn gestuurd. In plaats van dat je direct de transacitegegevens te zien krijgt, krijg je een lijst te zien met alle transacties die zijn gedaan van en naar dit adres. Klik je op een van deze transactie-id’s, dan krijg je een gedetailleerd overzicht te zien met alle gegevens over deze transactie. Zoals je hieronder kunt zien zie je de opbouw van de transactiekosten.

 

Methode 1

1. Opvragen van transactie door middel van Transactie-id

Op de website Etherscan vul je in het zoekveld het transactie-id (transaction hash of txhash) in. Deze kun je vinden in het orderoverzicht van de cryptobeurs of wallet waar vanaf de Ethers zijn verstuurd of ontvangen. Te herkennen aan de benaming transaction id, transaction hash of txhash, de opbouw van zo’n transactie-id ziet er als volgt uit: 0x23bb8c481a3bbb878b97300a38d7c0992fa2249348608d4297eb3c1803939262.

1. Opvragen van transactie door middel van Transactie-id

Transacties gekoppeld aan een ETH-adres opzoeken op EtherScan.
Search field for looking up transactions on Etherscan

2. De opgevraagde transactiegegevens

  1. Value:

    Het bedrag van de transactie in Ether. Dit betreft het versturen van 0,27577058 Ether of $728,95 van de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase Pro naar de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo. De prijs in Dollars is de waarde op dat moment, deze veranderd continue doordat de koers van Ether in Dollars fluctueerd op de beurzen wereldwijd.

  1. Transaction Fee:

    De transactiekosten in Ether 0.000691179504225 en in Dollars $1,83.

  1. GAS Price:

    De transactiekosten in Gwei per GAS-eenheid, namelijk 32.913309725 Gwei of 0.000000032913309725 Ether per GAS-eenheid. Aangezien er 21.000 GAS-eenheden zijn verbruikt in stap 4 is het totaal te berekenen door:

    Aantal Gwei per GAS-eenheid x  Aantal verbruikte GAS-eenheden = Totaal transactiekosten in Gwei

    32.913309725 Gwei x 21.000 GAS = 691.179504225 Gwei

  1. GAS Limit & Usage by Txn:

    Het aantal maximaal te verbruiken GAS-eenheden (GAS Limit) en daadwerkelijk verbruikte GAS-eenheden (Usage by Txn).

  1. GAS Fees:

    De Base (Basisvergoeding) beslaat het grootste gedeelte van de transactiekosten, deze wordt door het Ethereum netwerk bepaald. Hier bovenop komt de Max priority (Prioriteit vergoeding), dit bedrag wordt door de gebruiker zelf bepaald, hoe hoger dit bedrag, hoe sneller de transactie verloopt. De Max, oftewel Max Fee Per Gas (Maximale vergoeding per GAS-eenheid) is het maximale bedrag dat je wilt betalen per GAS-eenheid.

  1. Burnt & Txn Savings Fees:

    Burnt, oftewel verbrand, geeft aan welk deel van de totale transactiekosten is onbruikbaar is gemaakt,  dit is dus gelijk aan de Base fee (Basisvergoeding). Het onbruikbaar maken van de Base fee gebeurd door het naar een Ether-adres te sturen waar niemand meer bij kan, zeg maar een kluis waarvan de sleutel is vernietigd.

    Txn Savings is wat je aan transactiekosten hebt bespaart ten opzichte van de maximale transactiekosten die je hebt ingesteld per GAS-eenheid.

    Maximale vergoeding per GAS-eenheid 53 Gwei (stap 5) –  Transactiekosten in Gwei per GAS-eenheid, namelijk 32.913309725 Gwei (stap 3) 

     

2. The requested transaction data

Overzicht van de transactiegegevens van een ETH-transactie op Etherscan.
Overzicht van een Ether-transactie op de Ethereum blockchain

Methode 2

1. Opvragen van transactielijst door middel van Ether-adres

Je kunt het ook anders aanpakken. Ben je op zoek naar een transactie, maar weet je het transactie-id niet dan kun je ook de complete transactielijst opvragen en van daaruit de betreffende transactie opvragen. Dit doe je door het Ether-adres in te vullen waarvandaan de Ethers zijn verzonden of ontvangen en hierop te zoeken, vervolgens verschijnt er een lijst met alle gedane transacties die je ooit hebt gedaan, klik op het transactie-id (Txn Hash) van de betreffende transactie. De juiste transactie identificeer je makkelijk aan de hand van de waarde van de transactie (kolom “Value”stap 8).

 

1. Opvragen van transactielijst door middel van Ether-adres

EtherScan - Search Old Ethereum Address

 
 

2. Opgevraagde transactielijst

  1. Thxn Hash:

De transactie-id (transaction hash of txhash), dit is een uniek nummer waaraan de transactie wordt herkent.

  1. Method (Input data):

Method (Input data) bevat extra toegevoegde gegevens voor deze transactie, meestal gebruikt voor het meesturen van een bericht voor de ontvanger of interacite met een slim contract.

  1. Block:

Transacties worden in blokken opgeslagen, net zoals bij Bitcoin het geval is. In elk blok passen een x-aantal transacties, al deze blokken zjn met elkeaar verbonden waardoor ze een lange ketting van blokken vormen. Vandaar de naam blockcahain. Het blok waarin deze transactie is opgeslagen is bloknummer 11106997.

  1. Age:

Hoe lang geleden de transactie is gedaan.

  1. From:

Het Ether-adres waarvandaan de Ethers zijn verstuurd.

  1. In / Out:

In geeft aan dat het een inkomende transactie is, dus dat er Ether wordt ontvangen op het Ether-adres. Out geeft aan dat het een uitgaande transactie is, dus dat er Ether wordt verstuurd vanaf het Ether-adres. 

  1. To:

Het Ether-adres waarop de Ethers zijn ontvangen. Je kunt namelijk meerdere adressen aanmaken en deze benoemen, zodat je een onderverdeling kunt maken. Bijvoorbeeld aparte adressen voor je Ethers en voor je verschillende tokens, maar natuurlijk ook voor de veiligheid. Want wanneer je je Ethers of tokens spreid over meerdere adressen verlies je niet alles bij bijvoorbeeld een hack.

  1. Value:

Het aantal Ethers dat is verstuurd vanaf het Ether-adres onder From (stap 5) of ontvangen op het Ether-adres onder To (stap 7).

  1. Txn Fee:

De transactiekosten van deze transactie.

2. Opgevraagde transactielijst

Tabblad "Transactions" op de webstie EtherScan waar de details van transacties met ETH te zien zijn.
Transactielijst op Etherscan

3. Ontvangen ERC20 Tokens

ERC20-tokens worden, net zoals Ethers, ook naar een Ether-adres verstuurd. Ze zijn dan alleen niet zichtbaar in je Ether-wallet. Doormiddel van Etherscan kun je dus wel zien welke tokens onder welk Ether-adres vallen. Hieronder zie je een overzicht van mijn tokens op het Ether adres 0x3Da2fbA7bfB95b57f9baCFfFF14D460fb84dCf8c. Zoals je ziet zijn het er nogal wat, al deze tokens heb ik via zogenaamde airdrops verworven. Wordt er een nieuwe token gelanceerd dan worden daarvan vaak een x-aantal gereserveerd voor een soort van reclamestunt, een airdrop. Deze worden weggegeven onder gebruikers die zich hiervoor aanmelden en wat reclame maken via social media.

  1. Thxn Hash:

De transactie-id (transaction hash of txhash), dit is een uniek nummer waaraan de transactie wordt herkent.

  1. Age:

Hoe lang geleden de transactie is gedaan.

  1. From:

Het Ether-adres waarvandaan de Tokens zijn verstuurd.

  1. In / Out:

In geeft aan dat het een inkomende transactie is, dus dat er Ether wordt ontvangen op het Ether-adres. Out geeft aan dat het een uitgaande transactie is, dus dat er Tokens worden verstuurd vanaf het Ether-adres. 

  1. To:

    Het Ether-adres waarop de Ethers zijn ontvangen. Soms zie je geen Ether-adres, maar een naam staan, ga je hieroverheen met de cursor dan verschijnt het adres. Je kunt namelijk meerdere adressen aanmaken en deze benoemen, zodat je een onderverdeling kunt maken. Bijvoorbeeld aparte adressen voor je Ethers en voor je verschillende tokens, maar natuurlijk ook voor de veiligheid. Want wanneer je je Ethers of tokens spreid over meerdere adressen verlies je niet alles bij bijvoorbeeld een hack.

  1. Value

Het aantal Tokens dat is ontvangen op het Ether-adres onder To (stap 5).

  1. Token:

De ontvangen ERC20-tokens.

3. Ontvangen ERC20 Tokens

Categorie "ERC20 Tokens" op EtherScan.
Ontvangen ERC20 Tokens