Gratis alternatieven voor bekende software

GIMP

Gratis Software

Gratis software bestaat al heel lang, al zo lang het internet bestaat. Deze software is vaak verzameld op zogenaamde verzamel sites. Zo zijn er heel wat plaatsvervangers voor bekende programma’s te vinden, zoals Libreoffice, een gratis variant op Microsoft Office, Gimp, een vervanger voor Adobe Photoshop, ShotCut, een alternatief voor Adobe Premiere, Easeus Partition Master Free om de harde schijf in te delen in partities, Easeus Todo Backup Free om backups mee te maken en terug te zetten.

Opensource, oftewel gratis rechtenvrije software, bij SourceForge.
Voor een complete catalogus van volledig gratis software is SourceForce the place to be

Gratis software is in te delen in verschillende categorieën: 

  • Freeware: Gratis software met of zonder reclame, met of zonder beperkingen. Betaalde programma’s kennen vaak ook een gratis variant, maar dan uitgekleed of gesponsord met advertenties. Vaak is de gratis versie alleen voor de consument beschikbaar en niet voor bedrijven.
  • Shareware: Gratis software die je voor een bepaalde proefperiode kunt gebruiken, of een uitgeklede versie van het origineel.
  • Open source: Gratis software zonder enige beperkingen, programmeurs wereldwijd leveren hieraan een bijdrage waardoor de ontwikkeling van het programma eigenlijk nooit stopt. Open source software is hierdoor ook heel veilig en krijgt regelmatig updates.

Een lijst met pareltjes uit mijn eigen collectie:

  • Open Office (open source): Tekstverwerker (Writer), spreadsheet (Calc), tekenprogramma (Draw), presentatieprogramma (Impress), database (Base) en een rekenprogramma (Math).
  • PDF24 (freeware): Pdf-reader en -editor in één.
  • Thunderbird (open source): Mailprogramma met een wereld aan extensies. Ontbreekt een functie, dan voeg je doormiddel van een extensie deze toe.
  • Mp3tag (freeware): Nog een grote collectie ongeordende mp3-bestanden? Dan is Mp3tag de ideale metgezel, hiermee creëer je vanuit de tag een bestandsnaam of andersom, maar ook via online databases kan een bestandsnaam worden aangemaakt of tags worden gevuld.
  • GIMP (open source) : Een uitgebreide grafische editor met zwevende vensters waarmee je bewerkingen kunt uitvoeren.
  • PicPick (freeware): Afbeeldingseditor voor het annoteren van afbeeldingen.
  • ImBatch (freeware): Batch converter voor afbeeldingen, hiermee zet je in één keer een grote hoeveelheid afbeeldingen om naar een andere grote en bestandsformaat. De meeste afbeeldingsformaten worden ondersteund.
  • ShotCut  (open source): Uitgebreide, maar ingewikkelde video editor. Voor elke bewerking is echter een video tutorial te vinden op YouTube.
  • KeePass (open source): Een wachtwoord beheerder.
  • Brave (open source:) Een browser zonder advertenties, zelfs YouTube is advertentievrij.
  • Eclipse (open source): Zeer professionele editor waarmee je kunt programmeren en webpagina’s kunt schrijven.
  • Ease US Todo Backup (freeware): Een back-up programma, een gratis versie van het orgineel, zonder enige echte beperkingen.
  • ShareX (open source): Uitgebreid programma om screenshots en video’s van je beeldscherm te maken.

Korting op commerciële Software

Ook op software kun je grote kortingen krijgen, bijvoorbeeld op Microsoft Windows, Microsoft Office producten en virusscanners. En die kortingen liegen er niet om, het gaat hierbij om kortingen die kunnen oplopen tot wel 75% en waarbij je altijd een legaal programma aanschaft. Op de website waarop de software wordt aangeboden betaal je voor een bepaald product, vervolgens krijg je een link om het programma te downloaden en een bijbehorende licentie voor het activeren van het programma.

Let op een eventuele geldigheidsduur en op hoeveel apparaten het programma kan worden geïnstalleerd. Dit geldt met name voor Internet Security pakketten, deze zijn aan een abonnement gekoppeld.

Goedkope software bij softwareLicense4U.
Dure software voor een prikkie, dan moet je hier eens een kijkje nemen

Games voor een prikkie met Humble Bundle

Op zoek naar games met een leuke korting, probeer dan eens Humble Bundle. Zoals de naam al doet vermoeden schaf je op deze website gebundelde games aan met een leuke korting. Maar niet alleen games zijn hier voordelig, ook e-books en software zijn in bundels verkrijgbaar. Van elke bundel zijn meerdere varianten beschikbaar, zo is het mogelijk om de hele bundel te kopen of een deel daarvan. Naast bundels zijn games ook los te koop via de webwinkel en via een abonnement. Deze is maandelijks voor €9,99 of jaarlijks voor €109 af te sluiten. Maak je gebruik van het maandelijkse abonnement, dan kun je eventueel een maand overslaan indien het aanbod je niet aanstaat, dit geldt ook voor een jaarlijks abonnement. Je kunt namelijk van tevoren beslissen doordat het aanbod van de volgende maand al wordt getoond.

Verschillende game bundels op Humble Bundle.com.
Goedkope games verpakt in bundels bij Humble Bundel

Eigen Ervaring

Open source

Zelf gebruik ik veel gratis software, zoals ShotCut voor het maken van YouTube video’s, OpenOffice voor het tekstverwerken en Thunderbird om te mailen. Een groot voordeel van al deze programma’s is dat het allemaal open source is. Open source betekent dat het programma niet alleen gratis is, maar ook vrij van advertenties. Elke programmeur, wereldwijd, kan een bijdrage leveren aan de software, dat betekent dat de software continu wordt doorontwikkeld. Dus updates zijn aan de orde van de dag, dit maakt de software niet alleen veiliger, maar ook uitgebreider.