Goedkoper uit met dynamische energie van Zonneplan

Slim energiecontract bij Zonneplan.

Volatiele markt

De energieprijzen rijzen vandaag de dag niet alleen de pan uit, maar ook uit de portemonnee. Ondanks het prijsplafond betaal je toch nog meer dan voor de energiecrisis. Heb je nog een vast contract met normale prijzen, dan mag je jezelf gelukkig prijzen. Maar is je vaste contract al afgelopen of ben je binnenkort aan de beurt, dan is het sinds kort weer mogelijk om her en der een vast contract af te sluiten, maar voor hoe lang? De energiemarkt is niet meer zo berekend als voorheen, wat inhoudt dat de prijzen weer de lucht in kunnen schieten.

Hogere gasprijs

Dit heeft er natuurlijk alles mee te maken dat goedkoop gas uit Rusland straks helemaal niet meer voorhanden is. Dit zal dan worden vervangen door lng, oftewel vloeibaar gas dat wordt vervoerd via speciale schepen, oftewel lng-tankers. Uiteraard is dit een stuk duurder doordat het per schip vervoerd moet worden i.p.v. leidingen. Daarnaast wordt lng ingekocht op de gasmarkt en daalt en stijgt de koers naargelang de vraag afneemt of toeneemt.

Stroomprijs gekoppeld aan gasprijs

Doordat de elektriciteitsprijs gekoppeld is aan de gasprijs betaal je doorgaans een hogere prijs voor elektriciteit indien dit wordt opgewekt door middel van een elektriciteitscentrale die voor de opwekking van elektriciteit gas gebruikt. Is er veel zonne-energie voorhanden, zoals in de lente en zomer bijvoorbeeld of veel windenergie in de herfst en winter, dan betaal je voor de opgewekte elektriciteit veel minder vanwege de veel lagere kosten voor het opwekken van dit type elektriciteit.

Meer betalen dan energie plafond

Bij de meeste energieleveranciers betaal je meer dan het energie plafond, zowel voor elektriciteit als voor gas terwijl de dagprijzen op de energiemarkt lager liggen. Hoe kan dit? Dat heeft alles te maken met dat reguliere energieleveranciers termijn contracten afsluiten voor langere tijd, bijvoorbeeld voor enkele maanden. Je betaalt dan op het moment dat de huidige prijzen lager zijn nog de oude hogere prijzen. Natuurlijk kan het ook andersom, dus dat de huidige prijzen hoger zijn dan de oude prijzen.

Dynamische energie

Maar er is een nieuwe manier van energielevering, namelijk dynamische energie, ook wel slimme energie genoemd. Dit zijn energieleveranciers die dagelijks energie, elektriciteit of gas leveren tegen de dan geldende inkoopprijs. Zo kun je dagelijks de meest recente prijzen raadplegen via de bijhorende app, hierin verschillen de prijzen voor elektriciteit per uur, voor gas is de prijs de gehele dag gelijk. Rond het middaguur verschijnen de energieprijzen voor de volgende dag. Op het moment zijn er verschillende dynamische energieleveranciers die opereren op de energiemarkt, waaronder Frank Energie, EasyEnergy en Zonneplan. Omdat wij zelf een contract hebben bij Zonneplan neem ik hieronder Zonneplan verder onder de loep.

Zonneplan 

Waarom Zonneplan? Nou simpel, dit is een van de goedkoopste dynamische energie aanbieders van dit moment. Op de website van Enever kun je deze leveranciers vergelijken op basis van vaste kosten per maand en de dynamische energieprijzen die zij hanteren. Een belangrijk verschil met een reguliere energiemaatschappij is dat je een contract voor minimaal één jaar afsluit, terwijl je bij Zonneplan, een dynamische leverancier elke dag kunt opzeggen. Dat betekent dus dat je geen boete krijgt wanneer je je toch bedenkt.

Zonneplan Connect

Bij het afsluiten van het contract ontvang je ook de Zonneplan Connect, een apparaatje waarmee de slimme meter wordt uitgelezen, in bruikleen waarmee je je huidige energieverbruik kunt meten. Voor stroom is dat live, voor gas met enige vertraging. Zo krijg je niet alleen inzicht in het verbruik van al je apparaten, maar ook hoeveel energie er wordt teruggeleverd door de zonnepanelen. Het apparaatje sluit je aan op de P1-poort van je slimme meter, vervolgens download je de app en verbind deze met de Connect. Dit is overigens dezelfde app als waarmee je de huidige inkoopprijzen ziet van stroom en gas. Dat houdt het wel zo overzichtelijk. Heb je een slimme meter met SMR 5.0 dan heb je genoeg aan alleen de verbindingskabel, dus zonder voeding. Bij een oudere versie heb je dus wel externe voeding nodig.

De Zonneplan app

Stroom afnemen & terugleveren

De app is verdeeld in drie tabbladen, op het standaard tabblad Blaadje draait een cirkel waarin je kunt aflezen hoeveel stroom er op het moment wordt afgenomen van Zonneplan en hoeveel daarvan groene stroom betreft. Ben je in het bezit van zonnepanelen, dan zie je in diezelfde cirkel hoeveel stroom er wordt teruggeleverd aan het stroomnet. 

Uurtarieven stroom

Onder deze cirkel hou je de actuele inkoopprijzen in de gaten van zowel gas als stroom, dit zijn de prijzen die je op verschillende momenten op de dag betaalt. In de app zijn de actuele prijzen per uur in een staafgrafiek weergegeven waarbij voor groene stroom het goedkoopste tarief wordt voorgesteld door een groene staaf. De grijze stroom wordt weergegeven als een grijze staaf en het duurste tarief door een oranje staaf. De gasprijs vind je niet terug in staafgrafiek omdat de prijs voor gas de hele dag hetzelfde is, deze wordt namelijk dagelijks geüpdatet. Alle getoonde prijzen zijn inclusief overheidsheffingen en btw.

Stroom & Gas

Met een tik op het Schichtje (Stroom) onderaan beland je in het venster waarin je standaard in de Live-modus terecht komt, hier zie je in het groene vlak en in de grafiek eronder hoeveel je aan stroomkosten kwijt bent of juist ontvangt indien je zonnepanelen meer terugleveren dan dat er wordt verbruikt. Daarnaast kun je kiezen uit de weergaven Dag, Maand en Jaar. Met een tik op het Vlammetje (Gas) kom je in een soortgelijk venster waarin je je gasverbruik kunt aflezen.

De verschillende tabbladen van de Zonneplan app.
De app van Homewizard bestaat uit drie verschillende tabbladen, de linker met de actuele prijzen, de middelste met informatie over het stroomverbruik en de rechter met informatie over het gasverbruik

Prijsplafond 2023

Ook voor dynamische energie geldt het prijsplafond. Helemaal onderaan het tablad Blaadje vind je de knop Prijsplafond 2023, tik je hierop dan verschijnt een scherm waarin je uitleg kunt raadplegen over het prijsplafond, hier zie je tevens hoeveel stroom en gas je zowel onder het prijsplafond als erboven hebt verbruikt. Sinds begin dit jaar geldt er een prijsplafond voor zowel stroom als gas, deze is €0,40 voor 1 kWh stroom en €1,45 voor 1 m³ gas. Het prijsplafond is echter gebonden aan een maximale hoeveelheid kWh stroom en m³ gas, dit verschilt per maand. Zo is de maximale hoeveelheid voor zowel gas als stroom hoger in de wintermaanden en lager in de zomermaanden. 

Energiebelasting

Onderaan de tabbladen Schichtje en Vlammetje zie je de schakelaar Energiebelasting, waarmee je de getoonde prijzen met en zonder energiebelasting kunt weergeven. Zo krijg je een idee van wat de eigenlijke kosten zijn en zie je dat meer dan de helft van wat je betaald uit belasting bestaat. Daarnaast kun je zo makkelijker je factuur controleren.

Prijsplafond van stroom en gas bij Zonneplan.
Het prijsplafond voor zowel stroom als gas bij Zonneplan.

Actuele verbruik

Naast de actuele energieprijzen vind je dus ook je actuele verbruik terug. Van elektriciteit is dit live, van gas wordt dit elk uur geüpdatet. Zo weet je precies welke apparaten veel elektriciteit verbruiken, zodat je deze kunt inschakelen wanneer de stroom het goedkoopst is. Ben je in het bezit van zonnepanelen? Dan kun je ook zien of je stroom van Zonneplan afneemt of dat je juist zonnestroom teruggeleverd aan diens stroomnet. Wat echter ontbreekt is het interne verbruik van zonnestroom, dus dat deel van de opgewekte stroom die niet wordt teruggeleverd aan het stroomnet, maar wat direct door apparaten in huis wordt verbruikt. Direct verbruikte stroom gaat namelijk niet langs de stroommeter in de meterkast en wordt hierdoor dus niet geregistreerd.

Eigen verbruik berekenen

Ben je benieuwd naar je interne verbruik? Dan kan je dat simpelweg zelf berekenen door van de opgewekte zonnestroom de teruggeleverde stroom in mindering te brengen. Allereerst moet je weten wat de zonnepanelen in totaal opwekken, hiervoor kun je het beste de website van de fabrikant van de omvormer van je panelen raadplegen, dus niet de app. De website biedt namelijk de mogelijkheid tot het exporteren van de opgewekte zonnestroom. Als tweede stap zou je de gratis website SlimmeMeterPortal kunnen gebruiken om te zien hoeveel stroom je hebt teruggeleverd aan het stroomnet. Op deze website kun je namelijk je slimme energiemeter koppelen voor zowel stroom als gas. Hier krijg je niet alleen teruggeleverde stroom te zien, maar ook wat je zonnepanelen hebben teruggeleverd aan het stroomnet, ook deze gegevens kun je ook exporteren.Vervolgens zou je deze gegevens in een spreadsheet kunnen gebruiken om het interne verbruik te berekenen. Wil je echt volledige controle over je energieverbruik, dan is de Homewizard P1-meter een slimme keuze.

Negatief geprijsde stroom

Bij dynamische energie kan het voorkomen dat de stroom negatief geprijsd is, dat houdt simpel gezegd in dat je geld toe krijgt bij het afnemen van stroom. Zo’n situatie ontstaat wanneer er een overvloed aan stroom is, bijvoorbeeld bij een zonnige dag wanneer alle zonnepanelen in het land tegelijk een grote hoeveelheid zonnestroom terugleveren of wanneer er veel wind staat als alle windmolens tegelijk veel windenergie aan het stroomnet leveren. Echter, leveren jouw zonnepanelen zonnestroom terug op een moment waarop deze negatief geprijsd is? Dan betekent dat juist het omgekeerde, dan moet je betalen voor de teruggeleverde zonnestroom i.p.v. dat je een extraatje verdiend. Waarom? Omdat je op zo’n moment juist zorgt voor een nog grotere belasting van het stroomnet. Wat je zou kunnen overwegen is om zoveel mogelijk apparaten in huis aan te zetten zodat er zo min mogelijk zonnestroom wordt teruggeleverd. Het gaat hierbij dan wel om de grootverbruikers, zoals de wasmachine, wasdroger, vaatwasmachine, keukenapparatuur, maar ook de elektrische auto behoort hiertoe.

Negatieve stroom tijdens momenten van overvloed bij Zonneplan.
Negatief geprijsde strrom komt voor als er een overschot is aan energie

Voorschotbedrag?

Bij een reguliere energiemaatschappij betaal je maandelijks een vast voorschotbedrag, aan het einde van de rit krijg je een gedeelte terug of moet je bijbetalen. Bij dynamische energie werkt dat net even iets anders. Je betaalt namelijk elke maand datgene wat je hebt afgenomen verrekend met wat je hebt teruggeleverd aan zonnestroom.

Salderen?

Ook bij Zonneplan kun je, net zoals bij reguliere energiemaatschappijen, op jaarbasis salderen. Heb je meer stroom teruggeleverd dan dat je hebt afgenomen van Zonneplan, dan krijg je zoals gebruikelijk een terugleververgoeding, dus de kale stroomprijs. Wil je weten wat nou precies de verschillen zijn tussen salderen en terugleveren en hoe dynamisch salderen in zijn werk gaat, neem dan eens een kijkje op deze pagina.  Het salderen en terugleveren van stroom gaat wel wat anders dan dat je gewend bent bij een reguliere maatschappij. Wil je weten of het in jouw scenario loont om dynamisch te salderen en terug te leveren, kijk dan eens op de website van Zonneplan. Hier worden verschillende scenario’s besproken: 

  1. Verbruik en opbrengsten gelijk aan elkaar
  2. Opbrengsten hoger dan verbruik
  3. Verbruik hoger dan opbrengsten
  4. Extra voordeel met oost-westdak of thuisaccu

Saldeer- & Terugleverprijs

Ook handig om te weten zijn de vergoedingen die je krijgt bij het salderen en terugleveren van zonnestroom bij Zonneplan: 

Saldeerprijs (totaal van jaarlijks afgenomen stroom in kWh verrekend met het totaal aan teruggeleverde zonnestroom in kWh):

  • Inkoopprijs EPEX day-ahead (variabel per uur): Dit is de basisprijs voor de stroom.
  • Energiebelasting: €0,1088 per kWh (excl. btw).
  • ODE (Opslag Duurzame Energie): Dit is inbegrepen in de energiebelasting.
  • Handling fee stroom: €0,01653 per kWh (excl. btw).
  • BTW: 21% over de totale prijs.

Terugleverprijs (te veel teruggeleverde zonnestroom in kWh t.o.z. van de afgenomen stroom):

  • Inkoopprijs EPEX day-ahead (variabel per uur): Dit is de basisprijs voor de stroom.
  • Handling fee stroom: €0,01653 per kWh (excl. btw). Deze krijg je terug bij teruglevering.
  • BTW: 21% over de totale prijs.

Tips

Tips zonder zonnepanelen:

  • Zo veel mogelijk grootverbruikers gebruiken tijdens de goedkoopste uren van de dag.
  • Zijn de prijzen negatief, dan verdien je zelfs aan het afnemen van stroom. Dat betekent dus dat er zo veel mogelijk apparaten aan moeten staan.
  • Programmeer apparaten op tijd wanneer je niet thuis bent. Is een apparaat niet te programmeren, dan zou je een slimme stekker kunnen gebruiken van nog geen tientje.
  • Opzeggen wanneer je wilt, dus geen opzegboete.

Tips met zonnepanelen:

  • Zijn de zonnepanelen oost-west opgesteld, dan profiteer je doorgaans van hogere prijzen. De zon komt namelijk op in het oosten en gaat onder in het westen.
  • Zo veel mogelijk grootverbruikers gebruiken tijdens de goedkoopste uren van de dag.
  • Zijn de prijzen negatief, dan zou je in de app van de fabrikant van de omvormer kunnen aangeven dat deze automatisch worden uitgeschakeld bij negatieve stroomprijzen. Bij omvormers van SolarEdge is dit sinds kort mogelijk.
  • Programmeer apparaten op tijd wanneer je niet thuis bent. Is een apparaat niet te programmeren, dan zou je een slimme stekker kunnen gebruiken van nog geen tientje.
  • Ondanks dat het terugleveren van zonnestroom voornamelijk tijdens de middaguren plaatsvindt, dus wanneer de stroom het goedkoopst is zijn deze meestal hoger dan de terugleverprijzen bij een vast- of variabel contract.
  • Opzeggen wanneer je wilt, dus geen opzegboete.

Download Zonneplan:

Zonneplan app