Effectief je gasrekening verlagen met de radiatorventilator!
Wat is een radiatorventilator?
Een relatief nieuw product op het gebied van energiebesparing is de Speedcomfort radiatorventilator, een product van Nederlandse makelij. De radiatorventilator is een module met daarin 3 ventilatoren, die op of onder de radiator wordt bevestigd. Deze ventilatoren zorgen ervoor dat de warmte sneller in de ruimte wordt verdeeld, waardoor de thermostaat eerder afslaat en zo energie bespaart. Na het afslaan bevat de radiator nog wel een poos lang restwarmte. Ook deze warmte wordt verspreid, doordat een bijbehorende thermostaat schakelaar regelt wanneer de radiatorventilator wordt in- dan wel wordt uitgeschakeld. De besparing is niet mis, deze kan namelijk maximaal 30% zijn. Daarnaast wordt de radiatorventilator aangedreven door een zuinige voeding, deze verbruikt ongeveer €0,16 per jaar aan energie.
Modulair
Het mooie van dit systeem is dat het modulair is opgebouwd. Heb je bijvoorbeeld een lange radiator, dan kun je meerdere ventilators combineren tot één, door ze onderling met de bijgeleverde kabels te verbinden. Daarvoor is ook maar een voeding nodig, er kunnen namelijk tot 20 stuks aangesloten worden op een enkele voeding. Door middel van verschillende hulpstukken, zoals beugels en pootjes, past de ventilator op bijna elk type radiator.
Geluid
Het geluidsniveau van een Speedcomfort is minder dan 20dB(A), oftewel lager dan het geluid van ritselende bladeren. Normaliter zou er geen contactgeluid met de radiator mogen ontstaan. Is dit wel het geval? Dan zou je een adapter van Speedcomfort kunnen overwegen die op een lagere spanning werkt, waardoor er geen contactgeluid meer ontstaat. Bij een gebruiker heb ik gelezen dat een stukje vilt ook heel goed helpt.
De radiatorventilator in actie.
Sets
Elke volledige set bestaat minimaal uit een Speedcomfort radiatorventilator, een voeding en een thermostaatschakelaar, het enige verschil zit hem in de accessoires, zoals een beugel voor de enkel plaatradiator en pootjes voor de convectoren en convectorputten. De radiator ventilator heeft een standaard maat, namelijk 7 cm breed, 34 cm lang en 2,3 cm hoog, deze is dus voor elk type radiator hetzelfde.
- De ventilator zorgt ervoor dat het verwarmen van de ruimte sneller verloopt waardoor de thermostaat eerder zal afslaan.
- Ook kan de CV-ketel een paar tandjes lager worden gezet, namelijk van zo’n 80 C naar 60 C of lager. Het is namelijk zo dat bij het grootste deel van de bevolking de radiator op 80 C of hoger staat ingesteld.
- Het rendement bij een lagere watertemperatuur is hoger, de meeste cv-ketels werken optimaal bij 55 C.
- De voeding verbruikt ongeveer €0,16 per jaar aan energie.
- Er kunnen 20 radiatorventilators op een enkele voeding worden aangesloten.
- Modulair, dus uitbreidbaar.
Installatie
Een van de grote voordelen van een Speedcomfort radiatorventilator is de installatie, deze is namelijk heel simpel. Er hoeft niet geboord, geschroefd of gezaagd te worden. Sluit de voeding en de thermostaat schakelaar aan op de Speedcomfort. Plaats de Speedcomfort onder de radiator met behulp van de ingebouwde magneten. Aan beide kanten zitten namelijk magneten waarvan één kant uitschuift en je zo beide kanten vastzet aan de binnenkant van de radiator. Bevestig de thermostaat schakelaar aan de radiator met de ingebouwde magneten in de buurt van de radiatorkraan of gebruik het klittenband om deze aan de radiator leiding te monteren. Deze moet namelijk zo dicht mogelijk bij de warm water invoer worden geïnstalleerd, zodat de thermostaat schakelaar de radiator ventilator op tijd kan in- en uitschakelen. Druk als laatste de voeding in het stopcontact. Reikt de voedingskabel niet tot aan het stopcontact, dan kun je deze verlengen met een verlengkabel, een zogenaamde AC – DC verlengkabel. Deze is voor enkele Euro’s te verkrijgen bij AlleKabels.nl.
Eigen ervaring
Hoeveel radiatorventilators
Begin dit jaar heb ik drie Speedcomfort radiatorventilators gekocht voor in totaal drie radiators. Voordat ik tot aanschaf overging heb ik eerst de inhoud van de woonkamer en de open keuken bepaald door deze op te meten. Vervolgens heb ik met deze informatie gevraagd hoeveel radiatorventilators nodig zouden zijn. Dit kan je uiteraard ook makkelijk zelf doen. Na het berekenen van de inhoud van de ruimte (Breedte x Lengte x Hoogte), kun je dit makkelijk zelf berekenen door het aantal kubieke meter (m³) van de ruimte te delen door 30 m³ (lucht die door een radiatorventilator per uur wordt gecirculeerd). Voorbeeld: een woonkamer van 3 meter breed x 10 meter lang x 3 meter hoog = 90 m³ : 30 m³ = 3 radiatorventilators.
Behaaglijk
Tot nu toe hebben wij ze enkele maanden uitgeprobeerd en we kunnen de conclusie trekken dat het ook echt behaaglijker geworden is in huis. Heeft de radiator de temperatuur bereikt, dan slaat de ventilator aan. Als het stil is hoor je deze licht zoemen, maar i.c.m. omgevingsgeluid hoor je ze niet. Is de thermostaat eenmaal afgeslagen, dan beginnen de radiators met afkoelen. Dit duurt echter zo lang dat de thermostaat schakelaar de radiatorventilator nog lange tijd laat draaien. Zo blijft het langer behaaglijk en slaat de thermostaat later aan, waardoor er weer energie wordt bespaard.