Écht alles blokkeren met adblocker Blokada

Alle voordelen van de Blokada app.

Advertenties, trackers en malware

Download je wel eens een app of bezoek je wel eens een website op je mobiel? Dan is het je vast opgevallen hoeveel reclame je te zien krijgt. Advertenties variëren van stukken tekst en video’s tot pop ups, die vaak ook nog eens het hele scherm in beslag nemen. Op de achtergrond gebeurt er ook van alles, zo kunnen er trackers worden gebruikt om je online gedrag te volgen en wordt malware ingezet om je persoonlijke gegevens afhandig te maken. Dit alles gaat uiteraard ten koste van de gebruikservaring en dataverbruik, vandaar dat Blokada in het leven is geroepen.

Blokada

Blokada is zowel voor Android als IOS beschikbaar. Het is niet zomaar een adblocker, met Blokada kun je namelijk niet alleen advertenties blokkeren die in de browser worden weergegeven, maar ook advertenties in andere apps. Daarnaast beschermt Blokada je tegen trackers en malware. De app is naast de Playstore ook vanaf de website van Blokada te downloaden, de versie in de PlayStore gaat onder de naam Blokada 5 Slim, dit is de uitgeklede variant (deze voldoet aan de voorwaarden voor Google), op de website staat de volledige versie van Blokada.

Deze volledige versie is dus alleen van de website van Blokada te downloaden, ook wel sideloaden genoemd. De reden hiervoor is dat heel veel gratis apps gebruik maken van een verdienmodel op basis van advertenties, en aangezien Blokada zowat elke advertentie kan blokkeren zijn de app ontwikkelaars en Google hier natuurlijk niet zo blij mee.

Niet rooten of jailbreaken

Wat ook belangrijk is om te vermelden: Blokada vereist geen root of jailbreak van je telefoon. Voor diegenen die hier geen kaas van hebben gegeten: Rooten of jailbreaken is het verkrijgen van alle rechten van je besturingssysteem, Android of IOS, van je telefoon. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld voorgeïnstalleerde apps kunt verwijderen of apps met vergaande functies kunt installeren, wat normaliter niet mogelijk is.

VPN- en DNS

VPN

Blokada blokkeert advertenties en trackers door middel van een VPN. VPN is de afkorting voor Virtual Private Network, oftewel een Virtueel Privé Netwerk. Een VPN is niets anders dan een beveiligde verbinding tussen een apparaat, in dit geval je telefoon en het internet. Om de beveiligde verbinding tot stand te brengen verbindt je telefoon eerst met een zogenaamde VPN-server van je VPN-provider om van daaruit verbinding te maken met internet. Al het verkeer dat wordt verstuurd richting het internet gaat eerst langs zo’n VPN.

Blokada maakt geen gebruik van een standaard VPN-server op het internet, maar van een eigen VPN-server, die op je telefoon wordt geïnstalleerd. Al het verkeer, dus ook de aanvragen van  websites, maar ook die van apps gaan langs deze VPN. Deze filtert aan de hand van blokkeerlijsten (zwarte lijsten) de advertenties en trackers er uit en zorgt ervoor dat deze niet kunnen worden geopend op de website of in de app. Dit resulteert natuurlijk ook nog eens in een flinke databesparing aangezien de advertenties en trackers op je telefoon er al uit worden gefilterd door de VPN, dus voordat deze kunnen worden gedownload.

Blokkeerlijsten

Zoals gezegd maakt de lokale VPN-server van Blokada gebruik van zogenaamde blocklists (blokkeerlijsten), beter vertaald als zwarte lijsten met daarop adressen van bekende advertenties en trackers. Doordat al het verkeer richting internet langs de VPN gaat kan deze met behulp van de blokkeerlijsten al het ongewenste verkeer eruit filteren.

Zo heeft elke lijst zijn unieke eigenschappen, met de één blokkeer je advertenties op een bepaald merk telefoon, zoals die van Samsung en Xiaomi en met weer een andere blokkeer je advertenties op Facebook en YouTube. Naast dat je deze lijsten zelf kunt instellen kunnen ze ook nog verder worden gefinetuned door aangevraagde adressen zelf te blokkeren of juist niet. Werkt een website of app niet naar behoren dan zou je deze app in kwestie kunnen uitsluiten van controle door Blokada.

DNS

Ook het veranderen van de DNS-server behoort tot de mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld vermoedt dat je provider log-bestanden bijhoudt over je internetgebruik, en je dat wilt voorkomen vanwege privacy issues, of dat bepaalde websites niet toegankelijk zijn. Het wisselen tussen DNS-servers wordt zowel door Blokada (volledige versie, beschikbaar op de website) als door Blokada Slim (afgeslankte versie, beschikbaar in Play Store) ondersteund.

Zo zijn de DNS-servers ingedeeld in gebieden, zoals Overal, Europa, Amerika en de Rest. Kies voor een zo snel mogelijke verbinding de server die het dichtstbij is. Voor extra privacy kun je er ook voor kiezen om het verkeer dat langs deze server gaat te coderen door Encrypt DNS te kiezen.

Instellen van Blokada

Blokada werkt zonder verdere instellingen te verrichten, het enige wat je hoeft te doen is deze te activeren via de aan/uit-schakelaar. Hieronder vind je de belangrijkste instellingen uitgelegd, die van toepassing kunnen zijn bij het beter inregelen van deze app en het voorkomen dat een app incidenteel niet goed werkt. Lees eerst in deze korte handleiding hoe je Blokada van de website downloadt.

Zonder en met Blokada

In de linker screenshot is Blokada niet actief op de achtergrond waardoor de advertenties niet worden geblokkeerd.

In het rechter screenshot is Blokada wel actief waardoor niet alleen de advertentie uit het linker screenshot niet wordt getoond, maar ook die in de app zelf.

WiFi Map met advertenties.
Zonder dat Blokada actief is op de achtergrond worden er advertenties getoond
WiFi Map zonder advertenties.
Nu Blokada actief is zijn de advertenties als sneeuw voor de zon verdwenen

Advertenties blokkeren

Het inschakelen van de Blokada app, duidelijker dan dit wordt het niet.

Het hoofdmenu van Blokada is ingedeeld in:

  1. Blocklists: Zwarte lijsten met adressen die worden geblokkeerd.
  2. Exceptions: Hier zie je welke adressen worden geblokkeerd of juist worden toegestaan, dit kunnen bijvoorbeeld adressen van websites maar ook van advertenties en trackers zijn. Dit stel je zelf in onder de knop Activiteit onderaan het scherm.
  3. Apps: Hier kun je aangeven welke apps omzeild moeten worden, deze apps zullen de advertenties dus wel weergeven. Het omzeilen van een app is soms noodzakelijk voor een juiste werking van de app.
  4. Networks: Onder deze categorie kun je per type netwerk (Alle netwerken, mobiel of WiFi) de DNS-instellingen aangeven. Zo kies je ervoor of het verkeer dat via de DNS-server gaat gecodeerd moet worden, kies je een DNS-sever per regio, kies je voor de DNS-server van je provider of kies je voor de Libre modus, dit wordt onder het kopje VPN en DNS besproken.
De categorie "Blokkeerlijsten" in Blokada.

Blocklists: Zwarte lijsten met adressen die worden geblokkeerd.

 

  1. In dit voorbeeld is de zwarte lijst OISD geactiveerd. Je kunt naar eigen wens meerdere lijsten activeren of deactiveren. Tik op de afbeelding of de naam van de blokkeerlijst om erachter te komen wat de lijst blokkeert.
  1. Omschrijving van de geselecteerde blocklist.
  2. Wat zijn wildcards? Wildcards zijn jokertekens, als jokerteken wordt meestal de * (asterisk) gebruikt, deze staat in de plaats van elk willekeurig teken of tekens.

Voorbeeld:

*.nu.nl

De * vervangt in dit voorbeeld bijvoorbeeld:

● (a).nu.nl

● (auto).nu.nl

● (123).nu.nl

Worden wildcards door een blokkeerlijst ondersteund dan zijn deze standaard geactiveeerd.

Basic (Wildcards): Staat het gebruik van jokertekens toe in de blokkeerlijst.

Extra (Wildcards): Staat het gebruik van geavanceerde jokertekens toe in de blokkeerlijst.

  1. Klik je op de link sjhgvr dan kom je op de webpagina van de ontwikkelaar van de lijst, hier vindt je gedetailleerde informatie over wat de lijst zoal blokkeert. Eenmaal geselecteerd kun je deze zelf finetunen.

Nog twee voorbeelden van blokkeerlijsten

Hieronder zie je nog twee voorbeelden van blokkeerlijsten. Bovenaan staat een korte samenvatting van wat de lijst zoal blokkeert en dat sommige apps en websites eventueel niet goed kunnen werken. Bij beide lijsten kun je aangeven wat wel en niet geblokkeerd moet worden. Zo kun je tal van lijsten combineren voor een waterdicht systeem. Voor gedetailleerde informatie over wat er precies wordt geblokkeerd tik je wederom op de link onderaan het scherm. Werkt een app of website inderdaad niet correct, dan zou je ervoor kunnen kiezen om voor deze app of website een uitzondering te maken, een onderdeel van de blokkeerlijst te deactiveren of de een andere lijst te kiezen.

De eigenschappen van de blokkeerlijst "Energized" in Blokada.
De Energized lijst geeft je tal van mogelijkheden om van alles en nog wat te blokkeren
De eigenschappen van de blokkeerlijst "Goodby Adds" in Blokada.
De Goodbye Ads lijst geeft je zelfs de mogelijkheid om ingebakken reclame van de fabrikant te blokkeren
De categorie "Uitzonderingen" in Blokada.

Exceptions: Hier zie je welke adressen worden geblokkeerd of juist worden toegestaan, dit stel je zelf in onder de knop Activiteit. Hier worden dus alleen adressen weergegeven die je zelf hebt geblokkeerd of toegestaan. 

 

Lees onderaan dit artikel hoe dit stap voor stap in zijn werk gaat.

 

In dit scherm zie je welke adressen Geblokkeerd (Blocked) worden dan wel Toegestaan (Allowed) die je onder de knop Activiteit hebt toegestaan of geblokkeerd. Tik je op het pijl-symbool met het kruisje dan verwijder je het adres uit de lijst.

De categorie "Apps" in Blokada.

Apps: Hier kun je aangeven welke apps omzeild moeten worden, deze apps zullen de advertenties dus wel weergeven. Het omzeilen van een app is soms noodzakelijk voor een juiste werking van de app.

 

Apps is onderverdeeld in Installed en System, Installed zijn de zelf gedownloade apps uit de Play Store en System zijn de apps die standaard al op je telefoon staan. Wees voorzichtig met het blokkeren van systeem-apps aangezien zij de werking van je telefoon kunnen beïnvloeden.

 

Naast de app staat de vemelding bypassed wat aangeeft dat deze app wordt omzeild door Blokada, deze zal de advertenties dus gewoon weergeven.

De categorie "Netwerken" in Blokada.

Networks: Onder deze categorie kun je per type netwerk (Alle netwerken, Mobiel of WiFi) de DNS-instellingen aangeven. Zo kies je ervoor of het verkeer dat via de DNS-server gaat gecodeerd moet worden, kies je een DNS-sever per regio, kies je voor de DNS-server van je provider of kies je voor de Libre modus, dit wordt onder het kopje VPN en DNS besproken.

  1. Selecteer het netwerktype, in dit voorbeeld All networks (Alle netwerken), Any mobile network (Elk mobiel netwerk) of Any WiFi network (Elk WiFi netwerk).

DNS-server: Een DNS-sever is een computer in een netwerk die domeinnamen omzet in ip-adressen. Een domeinnaam is bijvoorbeeld www.google.com. Wanneer je zo’n domeinnaam intoetst of aanklikt wordt deze naar de opgegeven DNS-server verstuurd en vertaald naar een ip-adres zoals in dit geval 142.251.40.132 waarmee de betreffende website wordt opgevraagd.

  1. DNS verkeer wordt versleuteld indien mogelijk, hiervoor moet je bij stap wel een DNS-server kiezen die dit ondersteunt.
  2. Kies hier de DNS-server. De DNS-server met een slot erachter versleutelt de data, dit is de meest veilige optie. Uiteraard lever je hiermee ook in qua snelheid. De DNS-servers zijn ingedeeld in gebieden, zoals Overal, Europa, Amerika en de Rest. Kies voor een zo snel mogelijke verbinding de server die het dichtstbij is.
  3. Met Prefer network DNS wordt de DNS-server gebruikt van je eigen netwerk, dus van je provider of van je werk. Op deze manier omzeil je eventuele verbindingsproblemen die je hebt met een alternatieve DNS-server.
  4. De Force Libre mode houdt in dat Blokada zijn eigen op de telefoon geinstalleerde VPN-server gebruikt i.p.v. een externe VPN-server om al het verkeer richting internet te filteren op advertenties en trackers.

Zelf blokkeerlijsten finetunen

Zelf adressen blokkeren of juist deblokkeren? Ook dat is mogelijk met Blokada. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe. Na het gebruik van een app, dat kan een browser zoals Chrome zijn, maar ook een willekeurige andere app waarin bijvoorbeeld advertenties worden getoond, verschijnen alle adressen die zijn aangeroepen door deze apps onder de knop Activity in de lijst Recent. Uiteraard kun je ook adressen zoeken via het vergrootglas rechts bovenin het scherm.

 

Deze adressen kunnen gewoon naar een website verwijzen, zoals je die normaliter in Chrome opent, maar ook naar advertenties op een advertentieserver. Wil je zo’n adres blokkeren of juist deblokkeren (er worden standaard adressen geblokkeerd door de geactiveerde blokkeerlijst) dan volg je onderstaande stappen. 

 

Tip! Worden advertenties toch weergegeven in een app, dan controleer je direct na het weergeven van de advertenties in Blokada onder de knop Activity op het tabblad Recent welke adressen hier worden weergegeven, deze kun je vervolgens zelf blokkeren. Let er wel op dat wanneer je dit doet je telkens alleen de app in kwestie open hebt en niet nog legio andere apps, dat maakt het opsporen van de juiste adressen een stuk makkelijker. Wat het opzoeken nog makkelijker maakt, is de tijd die onder elke vermelding staat.

1

Onder de knop Activity in de lijst Recent vind je alle adressen die door gebruikte apps zijn toegestaan al dan niet geblokkeerd.

2

Tik op een adres, in dit voorbeeld www.action.com, om het adres te blokkeren of te deblokkeren.

 

Een groen icoontje in de vorm van een schild betekent dat het adres is toegestaan, een rode dat het is geblokkeerd. Het nummer in dat icoontje geeft aan hoe vaak dat adres is geblokkeerd of toegestaan.

  1. Het adres www.action.com wordt standaard natuurlijk toegestaan, het staat immers niet op de blokkeerlijst.
  2. Blokkeer het adres door op Add to blocked te tikken waarna de melding Added to Blocked verschijnt.
  1. Tik op de knop Advanced om de adressen die handmatig zijn geblokkeerd of toegestaan te zien.
  2. Hier zie je het adres dat net is geblokkeerd, de browser, in dit geval Chrome, zal de website www.action.com niet kunnen weergeven. Om de blokkade op te heffen tik je op het kruisje achter het adres.

Download Blokada:

Blokada app